top of page
  • Writer's pictureHrvoje Gasparovic

3 ključna savjeta za planiranje catering menu-a

Updated: May 6


Vjerujemo da se većina slaže kako je ukusna hrana i prezentacija cateringa ključna za uspjeh bilo kojeg eventa. No, s obzirom na raznoliku ponudu catering menu-a danas, odabir idealnog jelovnika može biti izazovan. U ovom blogu ćemo detaljno razmotriti tri najvažnija savjeta kako biste donijeli prave odluke pri sastavljanju catering menu-a i ostavili goste bez daha.


1. Uparite catering menu sa vrstom i temom eventa


Prije planiranja jelovnika, važno je razmotriti vrstu događaja koji organizirate. Catering menu ne bi trebao izgledati isto ukoliko organizirate: 


  • Poslovni domjenak 

  • Gala večeru 

  • Vjenčanje na otvorenom

  • Privatnu zabavu


Izvor: Catering Lobby Food&Mood


Formalni gala event zahtijeva sofisticirane i elegantne jelovnike (prikaz na lijevoj slici), dok opuštene privatne proslave preferiraju opuštenije i neformalnije vrste catering menu-a (prikaz na desnoj slici).



Razmislite o ključnim tematskim elementima


Na primjer, ako je tema boho-chic, jelovnik bi trebao sadržavati šarena i osvježavajuća jela inspirirana svjetskim kuhinjama s biljnim naglascima. Dekoracija bi podrazumijevala cvjetne aranžmane, prirodne tkanine i rustikalne detalje.




Stvorite priču kroz hranu


Povežite jelovnik s pričom koja podržava temu događaja. Na primjer, ako je tema "putovanje kroz mediteransku obalu", kreirajte jelovnik koji evocira okuse i mirise Mediterana.



Dalmatinski elementi i dekoracija


Razmislite o interaktivnim elementima 

Na poslovnim konferencijama ili team building događajima, interaktivne stanice mogu pružiti zabavnu i edukativnu komponentu, poput live-cooking stanica ili barova za koktele gdje gosti mogu sudjelovati u pripremi ili odabiru svojih jela ili pića.


Uz gore navedenu temu događaja "putovanje kroz mediteransku obalu" usluga rezanja pršuta je idealan odabir kako bi zaokružili cjelokupnu priču.



Konobar kao interaktivni element na eventu


Uparivanjem catering jelovnika sa temom događaja dodatno obogaćuje doživljaj eventa i stvara harmoniju između hrane i atmosfere. 


Kako bi bili u mogućnosti priuštiti vašim gostima interaktivne elemente surađujte sa profesionalnom catering uslugom koja može individualno ispuniti vaša očekivanja. 


2. Upoznajte vaše goste prilikom kreiranja catering menua


Kako biste uspješno organizirali catering event i isplanirali idealan catering menu, važno je uzeti u obzir preferencije i potrebe vaših gostiju. Ukoliko ste u mogućnosti provjerite: 


  • postoje li posebni zahtjevi zbog alergija, 

  • dijetnih ograničenja  

  • kulturnih preferencija


Provjera takvih informacija prije organizacije eventa nije lako, no postoji par mogućnosti. 

Na primjer, ukoliko organizirate veći event možete pitanja o preferenciji hrane postaviti prilikom registracije.




Postavljanjem pitanja o preferencijama jela pri registraciji eventa, omogućujete gostima dodatni osjećaj pažnje i personaliziranog pristupa, što pozitivno utječe na brendiranje i odražava profesionalni pristup organizaciji događaja.


Ukoliko pripremate manji poslovni ili privatni event pitanja o preferencijama možete poslati putem e-maila, poslovnih kanala za komunikaciju (teams, slack, itd) ili whatsapp grupa.


Ponekada ćete morati organizirati event bez saznanja o preferencijama vaših gostiju. U tom slučaju pokušajte kombinirati različite vrste jela kako biste zadovoljili različite ukuse.


Uključite vegetarijanske/veganske opcije za goste s posebnim prehrambenim potrebama te nemojte zaboraviti na opcije za najmlađe goste.






Ako kao organizator događaja niste sigurni u preferencije vaših gostiju, slobodno se konzultiraje sa profesionalnim catering ponuđačima koji imaju bogato iskustvo i mogu pružiti korisne savjete i opcije za prilagodbu jelovnika.



3. Prilagodite količinu i posluživanje


Odrediti pravu količinu hrane je izazov za svakog organizatora, bez obzira na veličinu događaja.


Kako bi vam catering ponuđači mogli dati najbolju preporuku, dobro je znati


  • točan broj gostiju,

  • vrijeme trajanja i

  • doba dana događaja.


Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na cijenu cateringa. Među najistaknutijim je svakako broj gostiju i vrsta događaja.


Catering ponuđači će na temelju tih informacija najbolje moći procijeniti količinu hrane. 


Nekoliko općih smjernica kako izračunati potrebnu količinu hrane


Glavni obrok

Za glavni obrok poput večere, procjena je obično oko 200-250 grama mesa po osobi, uz prilog kao što su krumpir, riža ili povrće (otprilike 150-200 grama po osobi). Ako je u pitanju buffet, planirajte otprilike 300-350 grama hrane po osobi.


Predjelo

Za predjela poput finger fooda ili hladnih plata, računajte otprilike 5-6 komada po osobi. Ukoliko nemate glavni obrok i samo poslužujete finger food računajte oko 10 komada po osobi.

Desert

Za desert, planirajte jednu porciju po osobi, osim ako su deserti manji poput kolača ili kolačića gdje možete planirati više komada po osobi.

Piće

Za piće, planirajte otprilike 1-2 pića po osobi za prvi sat, a zatim 1 piće po osobi svaki sat nakon toga.

Kod planiranja hrane uvijek je bolje imati nešto više u slučaju neočekivanih gostiju ili veće potražnje.


Uz procjenu količine hrane važno je pažljivo razmotriti i način posluživanja hrane kako bi se osiguralo učinkovito kretanje gostiju i optimalno iskorištenje prostora.


Bilo da je to samoposluživanje ili posluživanje za stolom. Svaki način posluživanja ima svoje prednosti i nedostatke.


Na primjer, za veće događaje kao što su sajmovi ili konferencije, korisno je razmotriti više različitih točaka posluživanja umjesto jednog velikog centralnog stola.


Promišljeno posluživanje hrane pridonosi ugodnom protoku događaja, potiče društveno interakciju među gostima te doprinosi ukupnom doživljaju i uspjehu događaja.



Surađujte s profesionalnim catering Timom

Najbolji savjet za uspješno planiranje catering jelovnika je suradnja s profesionalnim catering timom. Iskusni catering stručnjaci mogu vam pružiti vrijedne savjete, individualno pristup i pomoći vam u izradi optimalnog menu-a za vaš događaj.






37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page